Zsákutca

Ma este valaki küldött nekem egy videót kérdezve, hogy mit gondolok róla. Már lefeküdni készültem, gondoltam majd holnap megnézem, de rákattintottam. Nagy hiba. Most itt ülök és riadót fújok. Riadó, mert a video első látásra elragadó, sok-sok munkával megalkotott video, gyönyörű tájképek, szentimentális hangulat, magyar felirattal ellátva, lényege pedig ez: Köszönjük koronavírus. A közel 3 perces video arra épül, hogy köszönjük korona vírus, hogy mi mindent megállítottál ebben a világban, mi mindent felbolygattál körülöttünk, majd a végén felszólítja a video a nézőt „Legyél hálás, legyél éber, a dolgok már soha nem lesznek olyanok, mint eddig voltak!” Ennél a résznél kéne zokogva kardomba dőlni, nekem is és mindenkinek, aki megnézi.

Nem mehetünk egy olyan szégyen alapú identitást alakító gondolkodás felé, ahol a tragédiáért kell hálásnak lennünk. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy a szégyen lassan tele csepegje lelkünket, miszerint mi vagyunk a hibásak a vírusért és mi csak hálával tartozunk a vírusnak. Ez nem művészi, nem elgondolkodtató, hanem ez bántalmazó! Hangosan mondom: EZ A CSENDES BÁNTALMAZÁS! A szégyen elhallgattatja a sebzett embert, hogy ne sírj, hisz miattad van szenvedésed, te vagy a hibás. A szégyen kialakításának lényege, hogy a szenvedővel el kell hitetni, hogy szenvedése az ő hibája és még hálás is lehet, hogy életében lehetőséget kapott a változásra szenvedése által!

Nem! Józanság! Szenvedéseink, küzdelmeink kihozzák belőlünk legmélyebb meggyőződéseinket, s csodálatos módon, sokszor pont az együttérzést és az összetartást. De ez nem a szenvedés gyümölcse, hanem lelkünk rejtett gazdagsága. Isten képmására teremtettünk, mindannyian Isten arcának törött cserépedényei vagyunk. Igen, csodálatos az önvizsgálatra való készségünk, a jobbításra való törekvésünk, a szeretetre való igyekezetünk és a kapcsolatainkért való kockázatvállalásunk! Mindez Isten arcának lenyomata bennünk, az a mély emberi szépségünk, amire Isten azt mondja: Szeretem és gyönyörködöm benne!

Nem értjük a szenvedést, tele vagyunk miértekkel, de egy biztos, nem támogathatjuk a szégyen szavait. Nem veszhetünk el a lelketlen szentimentalizmusban azokért, akiket most siratunk, a mai napon gyászolt 8 magyarért! Azért a 15 495 emberért, aki életét vesztette a koronavírus miatt. Az ő feleségeikért, férjeikért, gyermekeiért, unokáikért, barátaikért, álmaikért, terveikért, kertjeikért, nyaralásaikért, az ÉLETÉRT! Ha csak 1 halálos áldozat lenne, őérette sem engedhetnénk ilyen szégyent be!

Ha valamiért hálásak lehetünk, az nem a koronavírus, hanem a mi életünk, a szeretteink élete, a 8 magyar élete, a 15 495 ember élete, a feleségeik, férjeik, gyermekeik, unokáik élete! Hálásak lehetünk az ÉLETÜKÉRT, az ÉLETÉRT!

A tragédia láttán hozhatunk döntést az élet mellett, újra tervezve, talán, mint soha eddig, hisz ez az újra tervezői képességünk, ez a mi lelki rugalmasságunk! Ez a mi lenyűgöző vonásunk, az ellenállóképességünk! Ez az újra tervezésre való képesség, a másokért kinyúló együtt érző kéz, ez a mi szégyen nélküli gyönyörű életerőnk, életszeretetünk! Most erre van szükségünk!

error: Content is protected !!