Tippek a mentális egészség megőrzéséhez járvány idején

 1. Ragaszkodj a napi rutinodhoz. Feküdj le és kelj fel normál időben. Írjál időbeosztást, amiben ott van a munkára és a magadról való gondoskodásra szánt idő is.
 2. Öltözz a kívánt társasági életed szerint, ne aszerint, ami a most a realitásod. Zuhanyozz le, öltözz kényelmes ruhába, készítsd el magad. Vegyél fel élénk színeket. Döbbenetes mennyire hatással van a hangulatunkra a ruházatunk.
 3. Minden nap legalább 30 perc a levegőn. Ha nem akarsz emberekkel találkozni menj kora reggel vagy este, és kerüld a nagyobb utcákat. Ha veszélyeztett vagy, vagy ilyen családtaggal élsz, nyissátok ki az ablakokat, kereszthuzat és jöjjön a friss levegő. Csodás hatással van a friss levegő a lelkünkre.
 4. Minden nap 30 perc mozgás. Ha nem érzed magadénak, hogy kimenj az utcára (vagy már nem lehet), akkor keress Youtube videokat ahol ingyenes órákhoz lehet csatlakozni, ha semmi nem sikerül tekerd fel a hangerőt és indulhat az otthoni disco party!
 5. Kapcsolódj a családoddal, barátaiddal. FaceTime, Skype, mobil telefon, Messenger, sms, annyi módunk van már arra, hogy támogatást kapjunk és adjunk. Ugyanígy a gyermekeinknek is szervezzünk meg ’találkozásokat’, ha hiányolják a barátaikat!
 6. Igyál eleget és táplálkozz egészségesen. Lehet, hogy ez magától értetődő, de a stressz és az evés gyakran nem jó párosítás, és könnyen ott találhatjuk magunkat, hogy túleszünk vagy elfelejtünk enni.
 7. Tölts extra időt a gyerekekkel. A gyerekek ritkán mondják el, hogy érzik magukat, viszont kérik a figyelmünket és a velük való kommunikációt a játékon keresztül. Ne lepődj meg, ha terápiásan kijátszva magukból, most sok lesz a betegséggel, orvosi látogatásokkal és karanténnal kapcsolatos játék. A játék segít nekik abban, hogy azon keresztül megéljék a körülöttük levő világot és feldolgozzák a félelmeiket.
 8. Tételezd fel a legjobbat a másikról. A sok bezártság a legrosszabbat hozhatja ki az emberből, ezért mindenkinek lesznek rossz pillanatai. Legyünk kegyelmesek, amikor körülöttünk az emberek kiborulnak.
 9. Találd meg a biztos bázisod. A hely/tér most nagy kincs, különösen a városban lakóknak. Fontos, hogy az ember átgondolja a saját helyét a munkára és a kikapcsolódásra. Segítsünk a gyerekeknek is kialakítani egy ilyen bázist, egy saját kis sarkot, ahova mehetnek a lakáson belül, amikor stresszesek.
 10. A gyermekeknél várhatóak lesznek a viselkedésbeli kilengések, de kezeljük ezeket lazán. Mindannyian küzdünk a megváltozott rutinnal, ami eddig adta a napunk keretét. Várható lesz tőlük a megnövekedett szorongás, aggódás, rémálmok, elválási vagy alvási nehézségek, határok feszegetése és kiborulások. Ne most vezess be nevelési reformokat vagy új, viselkedésre adott következményeket- őrizd meg a stabilitásodat és törekedj az érzelmi kapcsolódásra.
 11. Törekedj a biztonságra és kötődésre. Nehéz egyszerre a munkahelyi határidők betartása, gyermekeink otthon oktatása, miközben egy steril háztartást is vezetünk és próbálunk sok szórakoztató dolgot kitalálni az otthoni bezártság idejére. Megpróbálhatunk ezeknek megfelelni, de ne felejtsük el, hogy ez félelmetes és kiszámíthatatlan időszak a gyerekek számára is. Szánjál időt a velük való kapcsolat erősítésére a játékon, olvasáson, együtt töltött időn keresztül.
 12. Csökkentsd az elvárásaidat és gyakorolj radikális én-elfogadást. Ez kapcsolódik a 11. ponthoz. Sok dolgot csinálunk félelem és stressz nyomása alatt, ami nem a jó teljesítmény receptje. Légy nagyon elfogadó magaddal, nem fogsz kudarcot vallani – erre a helyzetre nincs forgatókönyvünk, nincs előttünk példa és mindannyian a legjobban próbáljuk csinálni egy lehetetlen helyzetben.
 13. Korlátozd a közösségi média használatot és a koronavírusról való társalgást, különösen a gyerekek előtt. Tonnányi anyagot találhatunk a vírusról, ami ráadásul percről percre változik. Az információk nagy része szenzációhajhász, negatívan ferdített és félelemkeltő. Találj pár megbízható forrást ahol tájékozódsz és napi két alkalomra szűkítsd a hírbeviteled (kb. 2 x 30 perc). Mindezeket a gyermekektől távol – mindent látnak és hallanak, és mindez nagyon megijesztheti őket.
 14. Vedd észre a jót a világban, a segítőket. A félelmetes, negatív hírek mellett sok történet van áldozatkész emberekről, adakozásról és fantasztikus összefogásokról. A nehéz híreket egyenlítsük ki a reményteli hírekkel.
 15. Segíts másoknak. Keress módokat, hogy kisebb-nagyobb módon adhass. Támogass éttermeket, ajánld fel, hogy bevásárolsz egy idős szomszédnak, varrjál textil maszkot- a másokon való segítség megadja a hatékony működés érzését, amikor látszólag minden kiesik az irányításunk alól.
 16. Keress valamit, amit irányíthatsz, és azt aztán irányítsd agyon! A bizonytalanság közepette irányítsd a te kis világod egy szegletét. Rendezd át a könyvespolcot, takarítsd ki a ruhásszekrényt, rakd végre össze azt a bizonyos bútort, válogasd szét a játékokat.
 17. Keress egy hosszú-távú projektet, amibe belevághatsz. Most van itt az alkalom, hogy megtanulj zongorázni, kirakj egy hatalmas puzzle-t, fess, olvasd ki a Harry Potter sorozatot , horgolj takarót és nézz végig egy sorozatot. Találj valamit, ami lefoglal, eltereli a figyelmed és leköt (ha a gyerekeid ezt nem teszik meg amúgy is), hogy kicsit kilépj abból, ami a világban zajlik.
 18. Végezz ismétlődő mozgásokat és jobb-bal mozgásokat. Kutatások szerint az ismétlődő mozgások (kötés, színezés, festés, agyagszobrászkodás, ugrálókötelezés stb.) és különösen a jobb-balmozgások (futás, dobolás, korcsolyázás, ugrálás) nagyon hatékony eszköz az ön-megnyugtatásban és érzelemregulációban.
 19. Találd meg a könnyedséget és a humort minden nap. Sok minden miatt aggódhatunk és okkal. Ellensúlyozd ezt a terheltséget valami viccessel: jópofa Youtube videók, kabarék vagy egy vicces film – mindannyiunknak kell egy kis nevetésben rejlő megkönnyebbülés.
 20. Kérj segítséget. Ha van pszichológusod, pszichiátered ők is elérhetőek, még a távolból is. Folyamatosan szedd a gyógyszereidet és folytasd a konzultációid amennyire lehet. Ha nehezen megy a megküzdés, keress fel egy szakembert.
 21. ’Darabold fel’ a karantén idejét, haladj lépésről-lépésre. Nem tudjuk, hogy fog mindez lezajlani, 1 nap, 1 hét vagy 1 hónap alatt. A szorongó embereknek segít, ha a számukra túlzottan leterhelő dolgokat feldarabolják kezelhető méretű darabokra. Legyen az 5 perc, egy nap vagy egy hét egyszerre-találd meg, te mit tudsz kezelni, és csak olyan időtávra engedd magad aggódni.
 22. Emlékeztesd magad, hogy mindez átmeneti. Bár ijesztő és nehéz, és meghatározhatatlan ideig tart, ez is egy időszak és egyszer vége lesz. Újra fogjuk majd biztonságban, elfoglaltnak, a szeretteinkkel kapcsolódva és szabadnak érezni magunkat.
 23. Találd meg a helyzetben az üzeneted. Ez az egész válság szomorú, értelmetlen és néha elkerülhetetlen. Amikor pszichológusok traumával dolgoznak az egyik kulcsa a másik megsegítésének, hogy segítsünk nekik megtalálni az ügyüket, a pozitív kimenetelt, amire hatásuk lehet, ami érték és építkezés a pusztulás közepette. Mit tanulhatunk mindannyian, kicsi vagy nagy dolgot, ebből a krízisből? Minek kell változnia bennünk, az otthonunkban, közösségünkben, nemzetünkben és a világunkban?

Forrás: ismeretlen
Fordította: Hellinger-Sólymos Krisztina, pszichológus