Merjünk segítséget kérni!

Sokan úgy gondolják, hogy:

  1. Szégyellnivaló, ha valaki problémákkal küzd.
  2. Szégyellnivaló, ha valaki (szakmai) segítséget kér a problémák megoldásában.

Nehéz ezeknek a gondolatoknak a birtokában fejlődnünk, amikor nehézségek adódnak. Ha mindenképpen ahhoz ragaszkodunk, hogy „mindent egyedül kell megoldani” vagy „a problémák azt jelentik, hogy nem vagyunk elég erősek”, akkor nagyon megnehezítjük a saját dolgunkat. Ez hasonlíthat egy szuvasodó fog példájához: mondhatjuk, hogy majd mi megoldjuk, de van egy pont, ahol ha nem kérünk szakmai segítséget, akkor onnantól kezdve később még fájdalmasabb lesz maga a fog, még nagyobb volumenű a beavatkozás.

Gyakran amire szükségünk van, az egy perspektíva-váltás:

  1. Természetes, hogy küzdünk problémákkal.
  2. Ha úgy érezzük, hogy szükségünk van (szakmai) segítségre, érett dolog segítségért folyamodni.

Tekintsünk úgy a pszichológiai tanácsadásba való bejelentkezésre, mint amely egy énerőt, adekvát, felnőtt lépést jelent a problémamegoldásban! Jó látni azokat az embereket, akik egyedi bátorsággal képesek szembenézni akár induló, akár régóta húzódó problémáikkal. Ha belegondolunk, ez nagyon lelkesítő, sokszor még a külső szemlélő számára is! Az ilyen lépések rettentően értékesek mind a személyes életben, mind a (jövendőbeli) párkapcsolatban, családban, tágabb környezetben.

Merjünk segítséget kérni, ha baj van!

Ha aktuális számunkra a szakmai segítségkérés, kísérletezzünk bátran az alábbiakkal:

  • Lehet, hogy nehéznek érezzük az első lépést: nézzünk meg egy tanácsadási alkalmat, utána még mindig eldönthetjük, hogy folytatjuk-e a folyamatot vagy sem.
  • Ha tartunk a segítségkéréstől, tűzzünk ki egy jutalmat magunk elé: akárhogyan is alakul a segítségkérés, a jutalom ott lesz.
  • Ne csak a lehető legrosszabb kimeneteleket képzeljük el, hanem a lehető legjobb és a valószínű kimeneteleket is.
  • Gondoljunk a szakmai segítségkérésre úgy, mint amely egy felnőtt, felelős döntés.
  • Vegyük sorba, mennyi elsőre nehéznek tűnő helyzetet megoldottunk már.

Ha környezetünk egyik tagja igényel szakmai segítséget, biztassuk őt arra, hogy vágjon bele ebbe a munkába és fektessen időt és energiát a saját mentális egészségébe.

Ahogyan a fizikai egészségnél, itt is megéri!

error: Content is protected !!