A szorongásról

Ki ne élte volna át azt az állapotot, mikor nyugtalanság, aggodalom telepedik ránk, lehangoltak vagyunk, rossz a közérzetünk. Ilyenkor tehetetlennek, szinte bénultnak éljük meg magunkat. A társuló testi tünetek is kellemetlenek: heves szívdobogás, izomfeszültség, izzadás, gyomorgörcs jelentkezik. Nem könnyű megfejteni ezeknek az érzéseknek az okát.

Sokan meg sem tudják fogalmazni, hogy mi a bajuk, csak azt érzik, hogy valami nincs rendben.

A jelenség, amiről beszélünk a szorongás, mely életünk elkerülhetetlen része. A mindennapi kihívások közepette természetes és normális, hogy küzdünk vele. Problémává válhat azonban, ha a tünetek túl intenzívvé vagy tartóssá válnak, ha nem tudjuk hatékonyan kordában tartani őket.

Nem is gondolnánk, hogy egy kis tudatossággal és némi erőfeszítéssel mennyit tehetünk azért, hogy jobban legyünk. Ne becsüljük alá saját erőforrásainkat! Ugyanakkor merjünk bátran pszichológiai támogatást kérni, ha egyedül nem boldogulunk! Nem kell betegnek lenni ahhoz, hogy szakemberhez forduljunk a jobb életminőség reményében.

Az alábbiakban néhány egyszerű, de nagyszerű lehetőséget mutatok be, mellyel mindenki hatékonyan tud javítani közérzetén, és felvenni a küzdelmet a szorongás ellen. A kiszolgáltatottság helyett van lehetőség elindulni a cselekvés útján. Lássuk, mit tehetünk!

A rendszeres testmozgás az egyik legpraktikusabb és leghatékonyabb fegyverünk, hogy csatát nyerjünk a szorongás ellen. Aerob mozgásra van szükségünk, ilyen például a futás, a biciklizés, az úszás, az aerobic tánc. Legalább hetente háromszor harminc perc időtartamban sportoljunk! A fizikai aktivitás csökkenti a vázizmok feszültségét, javítja a közérzetet az endorfin-és szerotonin-termelés („boldogság-hormonok”) élénkítésével, és növeli az energiaszintet. A felgyorsult anyagcsere segít lebontani a stresszhormonokat, csökkenti a vérnyomást, szabályozza a vércukorszintet. A rutinná váló sporttevékenység után azonnal felszabadulunk, megkönnyebbülünk, felfrissülünk! Csapatunk szállóigéje: „Fuss! Olcsóbb, mint a terápia!”

Nemcsak az, amit eszünk, hanem az is, ahogyan eszünk, hozzájárulhat a szorongáshoz. Mérsékeljük a következő anyagokat az étrendünkben: koffein (kávé, fekete tea), só, cukor, alkohol, tartósítószerek, aszpartám, szacharin. Érdemes növelni a fehérjék szénhidrátokhoz viszonyított arányát, és a feldolgozatlan, teljes értékű, rostokban gazdag, friss táplálékok mennyiségét. Együnk napi öt alkalommal, kiegyensúlyozott adagokat! Lassan, nyugodt körülmények között fogyasszuk el az ételt, adjuk meg a módját! Legyen örömforrás az étkezés!

Szorongáscsökkentő hatást fejt ki vitaminraktárunk feltöltése. Étrend-kiegészítőként multivitamin készítményeket is bevihetünk szervezetünkbe (pl. Supradyn), valamint Omega-3 zsírsavakat, melyek nagyon fontosak az agy és az idegrendszer egészsége szempontjából. A megfelelő agyi szerotoninszintet természetes módon támogathatjuk pulyka, tonhal, tojás, tej fogyasztásával.

Figyeljünk az alváshigiénére! A nyugodt elalvást segíti napi húsz perc aerob mozgás késő délután, vacsora előtt. Érdemes a lefekvés és felkelés idejét naponta ugyanarra az időpontra tenni. A lefekvés előtti lelassulás, élénk ingerek kerülése, lefekvés előtti rituálék kialakítása kedvez a nyugodt pihenésnek. 18 és 21 fok közötti hőmérséklet ideális a hálószobában. Fontos a kényelmes párna és matrac, a fény-és zaj kizárása. Igyekezzünk megadni a testünknek 7-8 óra éjszakai pihenést!

Az önmagunkra szánt minőségi idő javítja a hangulatunkat, feltölt élményekkel. A én-idő pihenőidőt, feltöltődési időt és kapcsolati időt is foglaljon magában! A hatékony időkezelés tanulható, segítségével pedig megelőzhető a stressz felhalmozódása. Valamikor pedig az hoz eredményt, hogy csökkentjük a feladatok és a kötelezettségek mennyiségét.

Öngondoskodással sokat tehetünk közérzetünk javításáért. Iktassunk be örömszerző, jutalmazó dolgokat, élvezetes tevékenységeket a napjainkba! Ne hanyagoljuk el szükségleteinket!

Éljünk családtagjaink és barátaink érzelmi támogatásának lehetőségével! Osszuk meg terheinket másokkal, úgy könnyebben viselhetőek!

A hitünk gyakorlásával megerősödhetünk értékességünkben és Isten gondviselésébe vetett bizalmunkban, mely a félelem és az aggodalom ellenszere.

Végezetül pedig ismétlem magam: ha szükségét érezzük, nyugodtan forduljunk szakemberhez. (Forrás: E. J. Bourne)