Már csak a csoda segíthet!

Kivel ne történt volna már meg, hogy olyan problémába ütközik, hogy nem lát kiutat szorult helyzetéből, nem talál rá megoldást?
Nekem nagyon kifejező, ahogyan képet fest anyanyelvünk: “a fejem fölé tornyosulnak a gondok, szorult helyzetben vagyok, szorul a hurok a nyakam körül, problémába ütköztem” mindegyik kifejezés szépen rámutat arra, hogyan éljük meg a nehéz időszakokat, akadályokat. Ilyenkor eszébe juthat mindannyiunknak a mesékből, történetekből, klasszikus irodalomból ismert Deus ex machina, amikor valamilyen isteni beavatkozás, ember feletti csoda segít megoldani a helyzetet. Én azt gondolom, hogy tétlenkedő várakozás helyett ilyenkor mi magunk is tehetünk csodát annak érdekében, hogy jobbra forduljanak a dolgok.
A módszer, amit most bemutatok széleskörűen ismert a coachingban. A Csodakérdés módszerét sokféle változatban alkalmazzák a szakemberek. A “csodás” mivolta abban rejlik, hogy áthelyezi a problémáról és annak eredetéről a figyelmünket a megoldás utáni, ideális jövőre. Ennek segítségével a coach információkat gyűjthet be arról, hogy mik állnak ügyfele problémájának hátterében, számunkra abban nyújt segítséget, hogy látképet kapjunk saját elakadásaink mindennapjainkra gyakorolt hatásáról. Alkalmazni a következőképpen tudjuk:

Tegyük fel, hogy Ön miután ezeket a sorokat olvasta, hazamegy, elvégzi esti rutinját és lefekszik. Amíg alszik egy csoda történik minek következtében problémája megoldódik. Csakhogy Ön eközben alszik, így erről semmit sem tud.
Reggel felkel és észreveszi, hogy megtörtént a csoda.

Miből veszi észre, hogy megoldódott a probléma?
Még ki venné észre és mikor?
Ön miből venné észre, hogy az illető észrevette?
Ki venné még észre?
Hogyan érezné ekkor magát? Miben lenne más a napja?
Mi volt az utolsó helyzet amire vissza tud emlékezni, ami olyan volt mint a csodát követő napon?

Azért tartom hasznosnak ezt a módszert, mert segít elmélyedni a vizsgálódásban és ráirányítja figyelmet a pozitív változás előjeleire, így érzékelhetjük, hogy volt már hasonló helyzet, amikor nem éltük meg olyan nagy intenzitással a problémát vagy jóval hatékonyabban kezeltük és ez reményt is ad.
Hagyjunk magunknak elég időt az átgondolásra! Utána lehet már nem is tűnik majd olyan messzinek a probléma megoldásának elérése.