Audió

Videók

Tapolyai Emőke a pályaválasztásról, 2020 – Budapesti Metropolitan Egyetem, 3 részes sorozat

Bátorság hete: Tapolyai Emőke Vereb Istvánnal beszélget, 2020. október

Tapolyai Emőke élő, online előadása, 2020. november 

Tapolyai Emőke Somody Imrével beszélget a megbocsátásról a ‘Reggeli plussz’ keretében, a Pontjézus Szolgálat keretében megvalósult videóban.

Bátorság hete: Tapolyai Emőke Vereb Istvánnal beszélget, 2020. október

Élő online előadás a Budapest Ifi online rendezvényén, 2020. tavasz, Tapolyai Emőke

‘Lelki Egészségünkre’ – online konferencia a lelki rugalmasságunk fejlesztésére 2020. November 21.

Élő online előadás 2020. július, Tapolyai Emőke

Gyakorlati tanácsok a 2020/21 tanávkezdéshez

Gondolatok Elvitelre sorozat Tapolyai Emőkétől

Házasság hete 2016, Előadó: Tapolyai Emőke

Baptista Női Misszió, 2018; Előadó: Tapolyai Emőke

Baptista Női Misszió 2018; Előadó: Tapolyai Emőke

Országos Evangelizáció, 2018; Előadó: Tapolyai Emőke

Fel!Konf 2016; Előadó: Tapolyai Emőke

Szegedi Szabadegyetem  2020; Előadó: Tapolyai Emőke

Budapest Ifi 2019; Előadó: Tapolyai Emőke

Reformáció Csendesnap 2018; Előadó: Tapolyai Emőke

GLS Konferencia 2019, Előadó: Tapolyai Emőke

Publikációk

Harmóniában múltunkkal, jelenünkkel, jövőnkkel – Harmat Kiadó, 2017

Veszteségeink, negatív tapasztalataink arra tanítanak: hiába reménykedünk egy szebb jövőben. Miben is bízzon az a fiatal, akinek elképzelése sincs egy egészséges párkapcsolatról, mert soha nem látott őszinte kötődést férfi és nő között? Hogyan menjen előre az a pár, akinek az orvosok azt mondták, nem lehet gyerekük? Képes-e a gyászoló elégedetten élni hiányával együtt és annak ellenére? Mibe kapaszkodjon, aki nap mint nap egyfajta „római arénában” érzi magát munkahelye, kapcsolatai vagy házassága miatt?

Múltunk meghatározó része jelenünknek, életünknek − éppúgy, ahogy a jelenhez való viszonyulásunk is meghatározza jövőnket. De hogyan kezeljük múltunkat, hogy felébredhessen bennünk a remény? És mit kezdjünk a jelenünkkel, hogy megragadhassuk a holnapot?

A könyv a Harmat Kiadó webáruházában elérhető.

Tapolyai Emőke sokoldalú, Magyarországon, Európában és az Egyesült Államokban egyaránt publikáló, elismert pszichológus. Klinikai és Pasztorál pszichológia diplomáját az Ashland University-n szerezte és több, mint 20 éve támogatja a hozzá fordulókat pszichológusként, szexuálpszichológusként és felsővezetői coach-ként egyaránt. A szakma iránti szenvedélye és alázata, keresztény hite és bevállalóssága igazi csemegévé teszik előadásait, melyek az Eötvös10-ben is teltházzal futnak évek óta. 

Tud egy pszichológus karantén idején dolgozni, vagy mostanában kicsit jobban ráér a szokásosnál?
Rengeteg dolog változott az én életemben is az elmúlt időkben, de egy dolog nem: ugyanolyan elfoglalt maradtam, sőt, ha lehet, a helyzet fokozódott. A pácienseimet természetesen online is ellátom, de rengeteg beszélgetésen, interjún is részt veszek, előadásokat tartok, videókat készítek. Az embereknek ebben a helyzetben hatványozottan szükségük van támogatásra, és igyekszem minden hozzám fordulónak így vagy úgy segíteni. Ráadásul, eddig is több kollegával dolgoztam, de idén végre megnyitottuk a Kandela Pszichológia Központot is, melyről édesapámmal oly régóta szőttük a terveket. Csodálatos érzés, hisz másokat támogatni felemelő hivatás, különösen a mostani helyzetben. 

Önt sokan keresztény pszichológusként ismerik – mit takar ez? Kizárólag keresztényekkel foglalkozik? 
Az Egyesült Államokban teljesen általános, hogy valaki klinikai és pasztorál pszichológusi végzettséggel is bírjon – ahogy én is. Európában ennek még nincs meg a helye. A Kandela Központban ugyan minden pszichológus kollégám keresztény, de ez közel sem azt jelenti, hogy csak keresztényeket fogadnánk. A hitünk minket határoz meg, a mi emberekhez és a belső spirituális dimenziókhoz való viszonyulásunkat. Sokan járnak hozzánk más hittel, vagy hit nélkül és sokszor van, hogy a hit kérdése szóba sem kerül. Minden hozzánk fordulónak egyformán igyekszünk segíteni. A különbség annyi, hogy keresztény emberek talán szívesebben fordulnak pszichológushoz ha tudják, hogy az illető a hitük és a lelkük kapcsolatára is tud rezonálni, ha érzik, hogy lelkünk meggyőződésében azonos alapon vagyunk.  

Emőke hogyan kezeli a karantén idejét? Tudna általános tanácsot megfogalmazni, amivel könnyebbé tehetők az emberek mindennapjai karantén idején?
Rengeteg tippet és tanácsot olvashat az ember mindenfelé és ennek egy része igazán hasznos, praktikus tanács: fuss, olvass, alkoss, rakj rendet… Jelenleg mindannyian igen nehéz helyzetet élünk meg és ennek kezeléséhez újfajta megküzdési stratégiákat kell kialakítanunk, hogy lelki egyensúlyunkat fenntartsuk. Noha mindenki más háttérből jön, ez a közös krízis engem arra inspirált, hogy olyan rövid, hiteles, támogató üzeneteket fogalmazzak meg könnyen befogadható videó formátumban, amelyekkel egy-egy napon, egy-egy ránk nehezedő gondolaton tudjak másoknak segíteni. Ez lett a Gondolatok Elvitelre sorozat, aminek része az Anyák napi különkiadás is. Másrészt, különösen figyelek arra, hogy több időt legyek magamban, lecsendesedve magamba tekintve. Ez egyben az, amit ajánlanék azoknak, akik keresik a belső megküzdési eszközöket, hogy miként is lehetne egészségesebben végigmenni ezen a karantén időszakon. Sok a pörgés, sok a munka, egybefolynak feladataink éppen ezért fontos, hogy ha csak egy negyedórára is, de megálljunk, lecsendesedjünk, figyeljünk lelkünk rezgéseire, hogy mi van bennem, mit érzek, mi fáj, mi aggaszt, mire vágyom, hova szeretnék eljutni, miben szeretnék fejlődni. Ilyen és ehhez hasonló csendes gondolatokra a lelkünk válaszolni szokott, most használjuk ki az időt, hogy meg is halljuk a választ, lelkünk válaszát! Ezáltal a csendes odafigyeléssel nem csak kibírni fogjuk ezt az időszakot, hanem összhangba kerülhetünk önmagunkkal, haladva a belső szabadság fele. 

Interjú letöltése

 

A képen a következők lehetnek: , szöveg, amely így szól: „TAPOLYAI EMŐKE Gondolatok elvitelre pszichológus tanácsal nem csak karanténra HARMAI”„Reményre és kipróbált bölcsességekre mindig szükségünk van, de most, a pandémia által felerősített bizonytalanságban és szociális távolságtartásban még inkább. Tapolyai Emőke klinikai és pasztorál pszichológus naponta „hazavihető” gondolatai a szokatlan kihívásokat rejtő időszakban nemcsak kitartásra, hanem fejlődésre, változtatásra, örömre és szeretetre is bátorítanak.”

A könyv elérhető a Harmat Kiadó webáruházában.

Az előadások hanganyaga és annak minden kiragadott részlete, akár szóban, akár írott formában a szerző szellemi terméke és egyben tulajdona. Az elhangzott előadásokat, vagy azok egyéni gépelés során írásban rögzített verzióját saját szerzeményként felhasználni tilos. Egy-egy gondolat, részlet kiragadása, idézése csak a szerzőre vonatkozó hivatkozással, a forrás pontos megjelölésével megengedett a szerző előzetes tájékoztatása mellett és engedélyével. Felhasználásra irányuló engedélykérő levelét az idézet pontos meghatározásával, a felhasználni kívánt közzétételi időpont, felület és forma (hang- vagy írott anyag) megjelölésével kérjük, ide küldje el: info@kandelacenter.com. Az engedély kiadását követően a készre szerkesztett dokumentumot, amelyben az idézés illetve hivatkozás megjelenik, elektronikus formában szükséges megküldeni.
error: Content is protected !!