Már megint a pénz

A pszichés ellenállóképesség egyik alappillére a reális optimizmus. Hát nem szép szó? Reális optimizmus! De mi az, ami reális most? Mennyi a kiszámítható, józanul fenntartható? Mennyi az, amire lesz erőnk? Jelenleg sokak számára az egyik legnagyobb szorongás a munka, a pénz kérdése, ráadásul verhetetlenül dobogós helyen áll a házassági konfliktusforrások versenyében az anyagi feszültség. 

Kár, hogy általánosságban sajnos még mindig nem vagyunk elég tudatosok a pénzügyeink kezelésében. A legtöbb embernek, családnak, nincs költségvetése, nincs tisztában azzal, hogy mire és mennyit költ és nem tesz félre megtakarítást. Sokan csak egy dolgot tudnak, hogy mennyit keresnek. Most ráadásul a vírus okozta gazdasági nehézségek miatt sokaknál különösen kétségbeejtőek és félelmetesek ezek a hetek, hónapok. De soha nem késő bölcsebben kezelni pénzügyeinket! Sokkal többre vagyunk képesek, mint azt kinézzük magunkból! A történelem bizonyítja, hogy fantasztikus dolgokat produkáltak már az anyagi krízis szélén álló emberek.

Első és legfontosabb, hogy kétségbeesésnek nincs helye! Az megöli a kreativitást! Az elfojtja a problémamegoldó képességünket. Fontos, hogy leüljünk, csendben, nyugodtan számoljunk: megtakarítást, pénzt, kiadást, bevételt, munkalehetőségeket. Az embereknek első reakciója az anyagi nehézségek láttán, a bevételek növelése, pedig az nehezebb feladat, mint a kiadások csökkentése. Ne üljünk fordítva azon a lovon, számoljuk át, hogy hol tudjuk összehúzni a nadrágszíjat, és spórolni, már most! 

Hogy hol? Lekapcsoljuk a villanyokat magunk után. A vizet nem folyatjuk fölöslegesen. Most nem vásárolunk csak azt, ami kell. Amit lehet, azt házilag készítjük el, vagy barátokkal jó tett cserével, barterben megcsinálunk! Minden apró lépés sikerrel jár a siker pedig erőt ad, lelkesít! Lelkesedésre pedig most nagy szükség van.
Aztán jöhet a következő gyakorlati kérdés, miszerint, hol tudunk újabb anyagi forrásokhoz jutni? Lehet, hogy kezdetben nehezebb, vagy kevésbé tetsző munkát kell végeznünk, nem kell rajta lelkizni, ez nem identitásunk kérdése, hanem megküzdésünké, mert a kifizetett számla édes álmokat hoz! A bizonytalanságot könnyebben el tudjuk viselni, ha nem csak fejünkben tervezzük újra, meg újra, hogy mit hogyan kéne megoldani, hanem ha leülünk és átgondoljuk, papírra vagy gépre vetjük terveinket, mert úgy megfoghatóbbá válnak terveink. Nos ez a reális optimizmus! Amikor átgondolom, felelősséget vállalok a kivitelezésért és reménykedem, hogy megoldjuk, igen ezt megoldjuk!

Lenyűgöző nézni, hogy hány és hány ember van, aki nem adja fel, újra tervez, újat vállal, kísérletezik, megpróbál, végig csinál! Ezek nagyszerű szavak! Bevállalós, reális optimizmussal bíró emberek szavai! Lehet, hogy nem lesznek könnyű napok, de majd mikor sikerül, mikor átszakítjuk a célszalagot, akkor látjuk majd igazán, hogy megérte! Ha hosszútávra tervezünk, akkor pillanatnyi küzdelmeink eltörpülnek az értékes cél mellett! Ha hosszútávra tervezünk, akkor könnyebb lesz spórolni, munkát vállalni, félretenni! Ez az optimizmus! Az életért élni, a jövőért élni!

Keresztény emberként pedig tudnunk kell, hogy nem vagyunk egyedül. Anyagi terhek? Állás kérdés? Itt adott egy lehetőség, hogy hitünk ne csak egy rituálé, egy szertartás legyen, hanem életünk mélyét átható valóság! Amikor nehéz, küzdelmes az út, amikor fáradunk és az aggodalom húz lefelé, akkor Isten azt mondja, nézz már körül! Hogy ha az égi madarakra gondom van, akkor rád, hogy ne lenne? Ha a mező fűszálaira gondom van, akkor rád, hogy ne lenne? „Nézzétek meg az égi madarakat, nem vetnek, nem is aratnak, csűrbe sem gyűjtenek, és a ti mennyei Atyátok táplálja őket. Nem vagytok -e ti értékesebbek azoknál?” (Mt.6:26.) Ezek Jézus saját szavai, aki elénk áll és azt mondja, keress engem, gyere hozzám és én megsegítelek. Költségek? Állás? Kiadás? Bevétel? Keressétek, Neki értékesebbek vagytok, Neki gondja van reátok!

error: Content is protected !!